Heyelan ve toprak kayması aynı şey mi ?

Selin

New member
Heyelan ve Toprak Kayması: Aynı Şey mi? Şeyhülislam’a Sorulmaz, Ama Forumda Sorulur!

Merhaba forumdaşlar! Bugün size bildiğiniz o harika, sıradan ve sıkıcı konulardan farklı bir şey sunmaya geldim. Ne bileyim, "Sosyal medya bağımlılığı" ya da "Bilgisayar başında 10 saat geçirdiğinde vücutta ne olur" gibi alışılagelmiş yazılardan sıkıldım. Bu yazıdaki konuya da bir nevi toprak kayması yaşadım diyebilirim, çünkü tam anlamadığınız ama muazzam heyecanlandıran bir şey geliyor: Heyelan ve toprak kayması aynı şey mi?

Hadi başlayalım. En eğlenceli şekilde, biraz karışık ama keyifli bir serüvene atılalım!

Bir erkek gözüyle: "Toprak kayması mı? Heyelan mı? Her ikisine de çare var!"

Hemen savunma yapayım, ben bu yazıyı kadınlar için yazıyor olsam muhtemelen şu an klasik empatik cümlelerle başladım: "Ayy, toprak kayması da ne zor şey! Nasıl bir vicdan azabı içinde olduğunuzu hissediyorum..." Fakat ben bir erkeğim ve erkekler her zaman çözüm odaklıdır, değil mi? "Sıkıntı büyük, çözümünü de ben bulurum!" yaklaşımıyla dünyaya bakarız!

Şimdi, her şeyin başı dikkat. İkinci adımda da bir tespit yapalım: Toprak kayması mı, heyelan mı? Sorunları kafamızda netleştirelim. Çünkü erkeklerin kafası net olur. Hemen söyleyeyim, heyelan, toprak kayması gibi bir şey, ama nedir? En basit tabiriyle, heyelan, toprağın yamaçlardan hareket etmesiyle gerçekleşen doğal bir olaydır. Yani, bir dağ ya da yüksek bir arazi, yer çekimi sayesinde yavaşça aşağıya doğru kayar. "Bu işte bir gariplik var" diyorsanız haklısınız. Çünkü kadınlar, "Empatiyle yaklaşalım!" derken, erkekler "Çözüm bulalım!" der. Peki çözüm nedir? Ya bu olayla uğraşıp önlem almak ya da ağaç dikmek!

Kadınlar Birlikte Sorunları Çözme Modunda: "Toprak Kayması... Ahh, Ne Kadar Kötü!"

Şimdi kadınlar, hadi bakalım. Biliyorum, biraz fazla erkek egemen konu oldu ama durun, hemen kadının vicdanlı bakış açısını dinleyin. Toprak kayması gerçekten de büyük bir felakettir! Bir insanın evinin altından toprak kayarsa, o insan ne yapar? Tabii ki de üzüntü içinde yardım arar, belki biraz ağlar, sonra da komşusuna gidecek, sırtında fazla taş taşıyan birini bulup ondan empatik bir yardım ister. Empati, kadınların en sevdiği süper güç değil mi?

Kadınlar, heyelanları ya da toprak kaymalarını düşündüklerinde, daha çok doğal bir felaketten ziyade toprak ve insanların ilişkisi üzerinde dururlar. "Ne olacak şimdi o köy halkının hali?" diye üzülürler. Gerçekten acı veren bir durum olsa da, erkekler gibi çözüm bulmak yerine, kadınlar önce "Keşke hep birlikte bir şeyler yapabilsek" diyerek empati kurarlar. Eğer burada bir kadın varsa, herhalde şu anda "Toprak kaymasının altındaki insanlar neler hissediyordur!"* diye düşünenlerden birisidir.

Farklı Farklı! Peki, Heyelan ve Toprak Kayması Gerçekten Farklı mı?

Evet, işin ciddiyetine gelince, aslında iki terim de birbirine oldukça yakın. Ama yine de bu iki olayı ayırt etmek önemli. “Heyelan” demek, toprağın aşağıya kayması anlamına gelir, ama bunun içinde toprak, kaya, çakıl, kum her şey olabilir. Yani sadece “toprak kayması” demek yerine “toprak, kaya, çakıl ve şunlar bunlar kayabilir” demek de daha doğru olur.

Toprak kayması ise daha çok toprak tabakasının kaymasıyla ilgili. Aslında aynı şey gibi görünüyor ama her birinin kısmi de olsa farklı tanımları ve sebepleri var. Kadınlar gibi empatik bakmayacak olursak, şunu söyleyebiliriz: Yani evet, aslında bunlar birbirine benzeyen olaylar ama teknik açıdan baktığımızda, birbirlerinden farkları olabilir. Kadınların, duygusal zekalarıyla hayata bakış açısını erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımıyla harmanlarsak, tek bir çıkarım yaparız: "Bunlar birbirine benziyor, ama arada ince farklar var, çözüm bulabiliriz."

Peki Ne Yapılabilir? Bir Çözüm Önerisi!

Çözüm kısmına gelecek olursak... Kadınların önerisi ne olurdu? "Bu durumu nasıl düzeltebiliriz?" sorusu! Tabii ki de önce toprak kayması ya da heyelan olan yeri ziyaret eder, etkilenenlere geçmiş olsun der ve empatiyle yaklaşırsınız.

Erkekler ise çözüm arayışında farklıdır. Hadi diyelim ki "Köyde heyelan olmuş." Erkek çözüme yaklaşır: "Yamaçları güçlendirelim, taşlar koyduğumuz yerden aşağı kaymasın!" Elbette, bu çözüm bir zaman kaybı olamayacak kadar stratejik ve sağlamdır. Ama kadınlar için de başka bir çözüm önerisi vardır: "Daha çok köyün halkına yardım edelim, moral verelim, toprak kayması bittiğinde hayatta kalmaları için onları nasıl destekleyebiliriz?" İki bakış açısı farklıdır ama hepsi bu dünyadaki insanlara iyi olma amacına hizmet eder.

Ne Dersiniz? Yorumlara Bekliyoruz!

Evet, forumdaşlar, şimdi söz sizde! Kadınlar daha empatik bakarken erkekler daha stratejik bir çözüm sunuyor olabilirler. Ama bu konuda hepimizin yapabileceği bir şeyler var, değil mi? Toprak kayması ya da heyelan fark eder mi? Yorumlara yazın, bir yerden çözüme başlayalım! Sonuçta hepimiz burada aynı toprağın insanlarıyız, değil mi?

Şimdi hadi bakalım, forumun diğer üyelerini de etkileyecek bir tartışma başlatın! Yorumlarınızla gelin, bu toprak kaymasının altına hep birlikte biraz daha bilgi koyalım!