Çerkez dini nedir ?

Mecdulin

Global Mod
Global Mod
Cerkez Dini: Guclu Bir Kultur ve Dinin Ortaya Cks

Cerkezi kulturu ve dini, Cerkezlerin Anadolu'da bulunan Turk kokenli bir topluluk oldugu anlaslmaktadr. Ancak, gunumuzde, Cerkezlerin dini icin genel bir tanm yoktur. Cerkezlerin kulturu, dini ve gelenekleri, Cerkezlerin tarihsel surec uzerinde degismis gorunuyor. Bu degisimin kaynagnn, Cerkezlerin tarihi surecleri, kulturleri ve inanclar icerisinde ortaya ckan farkl etkenler oldugu belirtilmektedir.

Cerkezlerin Kulturel ve Dini Gecmisi

Cerkezlerin kulturel gecmisi, M.O. 3. yuzyla kadar geri gidebilir. Bu donemde, Cerkezlerin, Sarmatlar, Kimmerler, Hunlar ve Ermeniler ile olan iliskileri kayda gecmistir. Ancak, Cerkezlerin dini gecmisi, daha iyi anlaslmaktadr. Cerkezlerin, cesitli Turk ve Iran kokenli dini gorusleri ile etkilesim kurduklar ve bu etkilesimin ortaya ckardg cok sayda gelenek, inanc ve kulturun bazlarnn Cerkez dini olarak adlandrldg gorulmektedir.

Cerkez Dininin Inanc Sistemi

Cerkez dini, Cerkezlerin Turk ve Iran kokenli dini geleneklerinden ve daha sonraki Islam dini geleneklerinden beslendigi dusunulmektedir. Cerkez dini, cok sayda dini gelenekleri ve gorusleri bir araya getirerek, Cerkezlerin kulturel ve dini ozelliklerini koruma amacyla olusturulmus bir dini inanc sistemi olarak kabul edilmektedir. Cerkez dini, Cerkezlerin inanc sisteminde, ozgurlugun onemli bir yeri oldugu ve her bireyin kendi dini kararlarn ozgurce alabilecegi bir sistem olarak gorulmektedir.

Cerkez Dininin Pratik Uygulamalar

Cerkez dini, cok sayda dini pratik uygulamalarn bir araya getirilmesinden olusur. Bu pratik uygulamalar arasnda, anne-baba saygs, namaz klma, oruc tutma, zekat verme ve ogrenim gibi konular yer almaktadr. Ayrca, Cerkez dini, cok sayda dini gorenekleri icermektedir.