Anestezi bölümü kaç TL ?

Deniz

Global Mod
Global Mod
“Anestezi Bölümü Kaç TL?” Sorusuyla Başlayan Bir Hikâye

Bir akşam forumda gezinirken karşıma düşen o mesaj hâlâ aklımda:

“Anestezi bölümü kaç TL? Kazanırsam gerçekten değiyor mu?”

Basit bir soru gibi duruyordu ama altındaki hikâye bambaşka bir yere açıldı. Çünkü bu sorunun cevabı sadece para değildi; bir hayalin ağırlığı, bir ailenin beklentisi ve bir sağlık sisteminin görünmeyen tarafına açılan kapıydı.

O mesajı yazan kişi “Emre”ydi. Yanıt yazmadan önce profilinde dolaştım; sınav sonuçlarını bekleyen, kafası karışık ama kararlı bir genç. Aynı başlık altında bir başka kullanıcı daha vardı: “Selin”. O da hemşirelik stajında, hastane koridorlarında hayatı öğrenen bir öğrenciydi. İkisi aynı soruya farklı yerlerden bakıyordu.

---

Bir Kampüs, İki Farklı Hesap Defteri

Emre’nin hikâyesi şöyle başladı:

“Annem diyor ki devlet üniversitesi tutarsa sorun yok, ama özel olursa yıllık kaç TL?”

Selin ise farklı bir yerden yaklaşıyordu:

“Biz hastanede bir anestezi teknikerinin bir ameliyat boyunca ne kadar kritik olduğunu gördük. Ama kimse onların eğitim maliyetini konuşmuyor.”

İşte o anda konu sadece “kaç TL” olmaktan çıktı.

Türkiye’de anestezi bölümü dediğimiz ön lisans programları genelde ikiye ayrılıyor:

Devlet üniversiteleri (çoğu zaman ücretsiz, sadece yaşam giderleri var)

Vakıf/özel üniversiteler (2026 itibarıyla yıllık ortalama 120.000 TL ile 400.000 TL arasında değişebiliyor)

Ama bu rakamlar sadece tabeladaki fiyat. Gerçekte işin içine yurt, ulaşım, şehir değişimi, klinik uygulama materyalleri ve staj süreci girince toplam maliyet çok daha yukarı çıkabiliyor.

Emre’nin kafasını kurcalayan şey de tam olarak buydu:

“Bu kadar para, buna değer mi?”

---

Hastane Koridorunda Başlayan Gerçeklik

Selin’in hikâyesi burada devreye girdi. Staj yaptığı günlerden birini anlattı forumda:

“Bir ameliyatta anestezi cihazında küçük bir alarm çaldı. Doktorlar cerrahiye odaklanmıştı ama asıl müdahaleyi anestezi ekibi yaptı. O an şunu düşündüm: Bu iş sadece teknik değil, tamamen dikkat ve sorumluluk meselesi.”

Bu noktada Emre’nin yaklaşımı daha stratejikti. O daha çok hesap yapıyordu:

Kaç yılda mezun olurum?

Devlette iş bulma ihtimali nedir?

Yatırımın geri dönüşü ne kadar sürede olur?

Selin ise başka bir yerden bakıyordu:

Bu meslekte insanın dayanıklılığı nasıl olur?

Sürekli stres altında çalışmak nasıl bir hayat getirir?

Bir hata yapmamanın ağırlığı ne demek?

İki farklı bakış, aynı mesleğe bakıyordu ama biri tabloyu sayılarla, diğeri insan hikâyeleriyle çiziyordu.

---

Geçmişten Bugüne: Bu Bölüm Neden “Pahalı” Görünüyor?

Forumda tartışma büyüdükçe konu geçmişe uzandı.

Türkiye’de anestezi eğitimi ve sağlık mesleklerinin yükselişi özellikle 2000 sonrası sağlık reformlarıyla hızlandı. Hastaneler arttıkça, ameliyathane sayısı yükseldikçe bu alandaki eğitim de genişledi.

Ama kritik nokta şuydu:

Eğitim maliyetleri artarken

Sağlık personeline olan ihtiyaç da arttı

Bu iki çizgi bazen birbirine paralel, bazen çelişkili ilerledi.

Bir kullanıcı şöyle yazmıştı:

“Eskiden bu bölümler daha azdı, şimdi her üniversitede var ama kalite farkı çok büyük.”

Bu yorum Emre’yi düşündürdü. Çünkü o aslında sadece “kaç TL” değil, “ne alıyorum?” sorusunu da sormaya başlamıştı.

---

Strateji ve Empati Arasında Bir Karar Noktası

Emre’nin yaklaşımı daha planlıydı. Vakıf üniversitesine giderse borçlanacağını biliyordu. Ama iş bulma ihtimalini de hesaplıyordu. Onun düşünce tarzı daha sonuç odaklıydı:

“2 yıl okuyup sahaya hızlı girersem, yatırım geri döner mi?”

Selin ise daha farklı bir pencereden konuşuyordu:

“Evet, maliyet önemli ama bu meslek insan hayatıyla ilgili. Bir gün bir hastanın hayatında senin elin olacak.”

Burada kim doğru, kim yanlış değildi. Sadece iki farklı düşünme biçimi vardı:

Biri risk ve getiri hesabı yapıyordu

Diğeri insan etkisini ve mesleki sorumluluğu tartıyordu

Ve forumun en değerli kısmı da burasıydı: tartışmanın tek bir cevabı olmaması.

---

Rakamların Ötesinde Bir Soru

Bir süre sonra başka bir kullanıcı yazdı:

“Anestezi bölümü kaç TL diye soruyorsunuz ama asıl soru şu değil mi: Bu mesleğin sizden alacağı şey ne?”

Bu yorum herkesi susturdu.

Çünkü mesele artık sadece eğitim ücreti değildi.

Gece nöbetleri

Yoğun stres

Hayati sorumluluk

Ekip çalışması

Bunların hiçbiri broşürde yazmıyordu.

Ama aynı zamanda şunlar da vardı:

Bir ameliyatın sorunsuz geçmesi

Bir hastanın güvenle uyanması

Bir ekibin görünmeyen kahramanlığı

---

Forumun Son Mesajı: Bir Kararın Eşiği

Emre en son şöyle yazdı:

“Sanırım sadece kaç TL olduğuna bakarak karar vermek yetmiyor. Ama yine de hesap yapmadan da olmuyor.”

Selin ise ekledi:

“İkisi de doğru. Çünkü bu meslek hem akıl işi hem yürek işi.”

O an konu kapanmadı. Ama yön değişti.

Çünkü kimse artık sadece fiyat sormuyordu.

Herkes aslında şunu tartışıyordu:

“Bir mesleğin bedeli sadece para mıdır, yoksa içine girince ödenen başka bedeller de var mıdır?”

Ve forumda o gece kimse net bir cevap vermedi. Ama herkes daha derin bir soru taşıyarak ayrıldı.