Yenilenemez enerji kaynakları nedir örnek ?

Mecdulin

Global Mod
Global Mod
Yenilenemez enerji kaynaklar ve ornekleri

Enerji kaynaklarnn buyuk cogunlugu yenilenebilir veya yenilenemez olarak snflandrlr. Yenilenemez enerji kaynaklar, kuresel snmaya ve cevresel etkilere neden olan karbon dioksit salnmn arttran, sonlu kaynaklardr. Dunyann gelismekte olan ulkelerindeki enerji ihtiyacn karslamak icin, karbon dioksit salnmlarnnda artsn onlemek icin, enerji kaynagnn yenilenebilir kaynaklardan saglanmas gerekmektedir. Yine de bu ulkelerin bazlar, halen yenilenemez enerji kaynaklarn kullanmak icin bagmldr. Bu makalede, yenilenemez enerji kaynaklar ve ornekleri hakknda ksaca acklanacaktr.

Nedir Yenilenemez Enerji Kaynaklar?

Yenilenemez enerji kaynaklar, cevresel etkilere neden olan, tekrarlanmaz ve sonlu enerji kaynaklardr. Yenilenemez enerji kaynaklar, komur, petrol, dogal gaz, nukleer enerji, hidroelektrik ve fosil yaktlardr.

Komur

Komur, karbon ve hidrokarbon iceren sonlu bir kaynaktr. Komur, cogunlukla yenilenemez enerji kaynag olarak kullanlr. Komur, sogutma sistemleri, cimento uretimi ve elektrik uretiminde kullanlr. Komurun kullanm, karbon dioksit salnmn arttracak ve cevresel etkilere neden olacaktr.

Petrol

Petrol, bir tur sonlu ve yenilenemez enerji kaynagdr. Petrol, yakt olarak kullanlr ve benzin, motorin ve diger kimyasal urunler uretmek icin kullanlr. Petrol, ucaklar, otomobiller, kamyonlar ve gemilerin calsmasn saglar. Petrol, yanmak icin yaklr ve bu da karbon dioksit salnmn arttracaktr.

Nukleer Enerji

Nukleer enerji, nukleer reaksiyonlarn kullanlmasyla uretilen bir enerji kaynagdr. Nukleer enerji, elektrik uretimi icin kullanlan sonlu bir kaynaktr. Nukleer enerji, cevresel etkilere neden olmayacaktr. Ancak, nukleer enerjinin uretiminde kullanlan malzemeler, cevreyi tehdit edebilecek radyoaktif atklar uretir.