Türkiye: Lira, kurulduğu 2005’ten bu yana en düşük seviyede

çörek

New member
Para Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi

Türk Lirası 2005’ten bu yana en düşük seviyesinde



Durum: 06:44| Okuma süresi: 2 dakika




Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10 Mart 2023'te Ankara'da seçim kararını imzalamak için geliyor.ÊCumhurbaşkanlığı Basın Ofisi/Handout via REUTERS EDİTÖRLERİN DİKKATİNE - BU RESİM ÜÇÜNCÜ BİR ŞAHIS TARAFINDAN SAĞLANMIŞTIR.  SATIŞ YOK.  ARŞİV YOK.




Türkiye’nin ekonomik sorunları Erdoğan’ın yeniden seçilme şansını azaltıyor

Kaynak: REUTERS aracılığıyla


Diğer büyük ekonomilerin aksine, Türkiye artan fiyatlara kilit faiz oranlarını yükselterek yanıt vermiyor. Aslında, Türk merkez bankasının kilit faiz oranı Ağustos ayından bu yana yüzde 14’ten yüzde 8,5’e düştü.





KTürkiye’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir aydan az bir süre kala ulusal para birimi tarihin en düşük seviyesine indi. Bu AFP haber ajansı tarafından bildirildi. Salı günü New York’ta döviz kuru 19.5996 Türk Lirası-1 Dolar olarak gerçekleşti. Ocak 2005’te piyasaya sürülmesinden bu yana, yeni Türk Lirası hiç bu kadar değersiz olmamıştı.

Türk ulusal para birimi 2021’in sonundan bu yana büyük ölçüde değer kaybetti. Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki hükümet bu nedenle yeniden destek tedbirleri almaya karar verdi. Ancak, Salı günü danışmanlık şirketi Cribstone Strategic Macro’dan finans analisti Mike Harris, bunların “başarısız” olduğuna karar verdi.

Türkiye’de enflasyon son beş aydır istikrarlı bir şekilde gerilese de Mart ayında yıllık bazda yüzde 50,51 seviyesindeydi. Bununla birlikte, ABD gibi diğer büyük ekonomilerin aksine, Türkiye, kilit faiz oranlarını yükselterek fiyatlardaki artışı engellemek için harekete geçmiyor.


ayrıca oku


Karizmatik bir lider olarak kabul edilen: Recep Tayyip Erdoğan






Aslında, Türk merkez bankasının kilit faiz oranı Ağustos ayından bu yana yüzde 14’ten yüzde 8,5’e düştü. Bu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskısı altında geldi. Yaygın ekonomik teorilerin aksine, yüksek faiz oranlarının enflasyonu teşvik ettiğine inanıyor.


ayrıca oku








Bu yıl 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın en umut verici rakibi Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi kazanması halinde uluslararası kabul görmüş doktrine dayalı bir para politikası izleyeceğini ve Türk merkez bankasının bağımsızlığını geri getireceğini vaat ediyor. Ancak Türkiye’nin ekonomik sorunları Erdoğan’ın yeniden seçilme şansını azaltıyor. Son anketlerde Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın biraz önünde.