Sosyalist ve komünist ne demek ?

Mecdulin

Global Mod
Global Mod
Sosyalizm ve komunizmin ne oldugu konusunda surekli tartslmaktadr. Sosyalizm ve komunizm her iki kavramn da arasndaki farklar anlamann yan sra, sosyalist ve komunist sistemlerin nasl calstgn da anlamak onemlidir. Bu makalede, sosyalizm ve komunizmin tanmlarnn yan sra, sosyalizmin tarihsel gelisiminin ve komunizmin temel ozelliklerinin de acklanmas amaclanmstr.

Sosyalizmin Tanm

Sosyalizm, esitligi ve adaleti destekleyen bir siyasi ve toplumsal sistemdir. Sosyalizm, ozellikle de ozel mulkiyetin kaldrlmasnn ve toplumsal uretimin devlet tarafndan denetlenmesinin onemli bir parcas oldugu anlamna gelir. Sosyalizm, ekonomik ve toplumsal esitsizliklerin ortadan kaldrlmasn amaclayan bir felsefe olarak kabul edilmektedir.

Komunizmin Tanm

Komunizm, ozellikle Marx tarafndan gelistirilen bir sosyalist akmdr. Komunizm, kapitalizmin sona ermesinin ve sosyalizmin tam olarak gerceklesmesinin bir arac olarak kabul edilmektedir. Komunizm, devletin kaldrlmasn, devlet tarafndan denetlenen toplumsal uretimin gelistirilmesini ve herkesin esit paylasmn amaclar.

Sosyalizmin Tarihsel Gelisimi

Sosyalizmin kokenleri antik caga kadar uzanmaktadr. Sosyalizm, ozellikle de Islam dunyasnda ve Ingiliz-Amerikan dunyasnda gelismistir. 19. yuzylda ozellikle Marx tarafndan gelistirilen sosyalizm, 20. yuzylda siyasi ve toplumsal reformlarla karslast. Sovyetler Birligi, Cin ve diger ulkelerde sosyalizmin kurumsallasmasn saglad.

Komunizmin Temel Ozellikleri

Komunizm, devletin kaldrlmasn, devlet tarafndan denetlenen toplumsal uretimin gelistirilmesini ve herkesin esit paylasmn amaclar. Komunizm, ozellestirmeyi reddeder ve ozel mulkiyetin asgariye indirilmesini onerir. Komunizm, kolektif calsma ve uretimi ve bu uretimin esit dagtmn savunur.