Müteselsil borç nedir örnek ?

Mecdulin

Global Mod
Global Mod
Muteselsil borc, kisilerin veya sirketlerin birbirlerine olan borclarnn ustunu ortmelerine olanak saglayan bir finansal aractr. Terimi, Latincede "solvendus pro soluto" olarak acklanmstr ve kullanm 16. yuzylda Ingiltere'de baslamstr. Ingiltere hukukunda, muteselsil borc bir kisinin bir sirkete olan borcunu odemesinin, sirketin kendisine olan borcunu odemesinde bir ustunluk sagladg anlamna gelir.

Muteselsil Borc Neden Gereklidir?

Muteselsil borc, sirketlerin borclarn yonetmek icin kullanlan bir yontemdir. Sirketler, cogunlukla daha buyuk olcekte borclarn kontrol etmek icin bu yontemi kullanr. Bu, kredi saglayclarn borclarnn odenmemesi icin sirketin cokmesini onlemek icin onemli bir arac olabilir. Ayrca, muteselsil borc, sirketleri borclarn daha da buyuk olcekte yonetmelerine olanak saglar.

Muteselsil Borc Nasl Calsr?

Muteselsil borc, bir kisinin veya sirketin kendisine olan borcunu odemesi durumunda, diger borclarn otesine gecer. Diger borclarn odenmesi durumunda, oncelikli borclu, diger borclulara olan borcunu odeyebilir. Diger borclular, oncelikli borclunun borcunu odediginde, kendilerinin borclarn da odemis olurlar.

Muteselsil Borc Ornegi

Bir ornek ile muteselsil borcu daha iyi anlayalm. Sirket A, Sirket B'ye $100.000 borclu. Sirket B, kisi C'ye $100.000 borclu. Kisi C, Sirket A'ya $100.000 borclu. Eger Sirket A, Sirket B'ye $100.000 oderse, Sirket B de bu para ile kisi C'ye $100.000 oder. Bu sayede, Sirket A, Sirket B'ye olan borcunu odemis olur ve kisi C de Sirket A'ya olan borcunu odemis olur.

Sonuc olarak, muteselsil borc, kisilerin veya sirketlerin birbirlerine olan borclarnn ustunu ortmek icin kullanlan bir finansal aractr. Muteselsil borc, kredi saglayclarn borclarnn odenmemesi icin sirketin cokmesini onlemek icin onemli bir arac olabilir.