Konut inşaatı: “Kredi yok, proje yok, yeni daire yok”

çörek

New member
İşletme Konut sektöründen yardım çağrısı

“Kredi yok, proje yok, yeni ev yok” – iklim gereksinimlerinin ağır yükü



19:23 itibarıyla| Okuma süresi: 4 dakika






Hükümete göre yılda 400.000 yeni ev yaratılacak.  Bu yıl muhtemelen 250.000 bile olmayacak



Hükümete göre yılda 400.000 yeni ev yaratılacak.  Bu yıl muhtemelen 250.000 bile olmayacak




Hükümete göre yılda 400.000 yeni ev yaratılacak. Bu yıl muhtemelen 250.000 bile olmayacak

Kaynak: Getty Images/Anton Petrus


Isıtma kanunu çıkmadan önce konut sektörü acil çağrı yapıyor. GdW Başkanı Gedaschko, iklim gereksinimlerinin öngörülebilir şekilde şirketlerin rezervlerini eriteceği konusunda uyarıyor. Yeni konut inşaatları durma tehlikesiyle karşı karşıya.





KBina Enerji Kanunu’nun Federal Meclis’te kabul edilmesinden birkaç gün önce konut sektörü, Federal Hükümet ve Avrupa Birliği politikalarının aşırı düzenlemelerinin ciddi sonuçları konusunda uyarıda bulunuyor. Alman Konut ve Emlak Şirketleri Federal Birliği (GdW) Başkanı Axel Gedaschko, WELT’e şunları söyledi: “İnşaat sektöründe iklim nötrlüğüne yönelik düzenlemeler şirketlerimizin nefesini kesiyor.”

“Her şeyden önce, ısıtma kanunu ve AB inşaat direktifinden kaynaklanan yükümlülükler, yavaş ama emin adımlarla şirketlerin özsermayesini tüketecek.” Bunun, hükümetin ana kaygılarından biri olan yeni apartman inşaatı açısından ciddi sonuçları var. Gedaschko, “Gereksinimleri yerine getirmek için yatırılması gereken her euro, yeni yaşam alanının yaratılmasına aktarılamaz.” diye devam etti. “Sonuçta özsermaye olmadan hiçbir şey yürümez; kredi yok, proje yok ve dolayısıyla artık yeni daire yok.”

Ekonomiden gelen uyarı, Alman konut piyasasındaki durumun dramatikliğini vurguluyor. Başlangıçta trafik ışıkları hükümeti tarafından duyurulan yılda 400.000 yeni daire yerine, bu yıl muhtemelen 250.000’den az daire tamamlanacak ve hatta enstitüler 2024 için 200.000 sınırının altına bir düşüş öngörüyor bile olabilir.


Konut sektöründeki durum hakkında daha fazla bilgi


İnşaat ve emlak sektöründe inşaat sektöründeki durgunluk devam ediyor






Emlak uzmanı Christoph Wagener,





Bir sinyal olarak üç iflas





Mayıs ayında inşaat izinleri geçen yılın aynı ayına göre neredeyse yüzde 26 düştü









Borçlanmayı daha pahalı hale getiren ECB’nin faiz oranlarındaki ani dönüşe ek olarak, inşaat malzemelerinin artan maliyetleri ve vasıflı işçi eksikliği de sefalete katkıda bulunuyor. Bu arada Almanya’ya göç nedeniyle yaşam alanı ihtiyacı da artıyor. İnşaat Bakanı Klara Geywitz (SPD) geçtiğimiz günlerde bina standartlarının gevşetilmesi çağrısında bulunurken, partisinin Federal Meclis’teki parlamento grubu, ev sahipleri ve potansiyel yatırımcılar pahasına kira artışlarını önlemeye yönelik bir önlemler kataloğu sundu.

Sübvansiyon iyileştirmeleri gerekli


Gedaschko, konut sektöründeki şirketlere, bir karar önergesinde ortaya konulan Bina Enerji Yasası önlemlerinin finansmanını iyileştirmeleri için kısa vadeli yardım çağrısında bulunuyor. Yasa, ısıtma sistemini değiştirirken yüzde 65 yenilenebilir enerjiyle çalışan çözümlere geçilmesini gerektiriyor. Çoğu durumda konu elektrikle çalışan ısı pompasına gelecektir.


ayrıca oku


Manuel Frondel, Essen'deki Leibniz Ekonomik Araştırma Enstitüsü Çevre ve Kaynaklar yeterlilik alanı başkanı






GdW Başkanı, “Finansmana rağmen yatırımların amorti edilmeyeceği zaten öngörülebilir” dedi. Bir yandan bunun nedeni, mühendislerin deneyimlerine göre, ısı pompalarının genellikle sadece 15 yıl dayanmasıdır. “Ancak, cihazın değiştirilmesi veya daha sonra gerekli olan sıklıkla arızalı kompresörün değiştirilmesi, ne finanse edilen ne de paylaştırılabilen bakım kapsamına girmektedir.”

Gedaschko ayrıca finansman mimarisindeki adaletsizlikleri de tespit ediyor. “Planlanan destek apartman binalarını büyük bir dezavantaja sokuyor. Burada örneğin uygun yatırım maliyetleri yedinci konut biriminden itibaren 3000 Euro ile sınırlıdır. Bu ekonomik olarak mümkün değil.” Bu miktarın 10 bin avroya çıkarılmasını talep ediyor. Bir ısı pompası kurulumu sırasında gerekli inşaat önlemleri nedeniyle, sübvansiyonun yalnızca ısıtmanın kendisi yerine ısıtma sistemine de (örneğin yeni radyatörler ve borular için) uygulanmaya devam etmesi gerekir.

“Dönüşüm çok pahalı olacak”


Yüzde 20’lik bir ısı pompası lehine hızlı bir karar için verilen bonus da yalnızca planlanan sübvansiyondan sonra ev sahibi kullanıcılara fayda sağlayacak. Gedaschko’ya göre, sonuçta kiracılara zarar veren dar görüşlü bir sınıflandırma: “Sübvansiyon yapılmayan miktar, sonuçta ev sahibi tarafından kiraya aktarılmalıdır.” Halihazırda enflasyon ve yüksek yan maliyetlerin hakim olduğu bir ortamda, bu durum daha da artıyor Özellikle zayıf nüfus grupları üzerindeki baskı.


ayrıca oku


Isı pompası





7500 euro daha fazla fon





Artan inşaat fiyatları göz önüne alındığında, şu anda metrekare başına 50 sent olan ısıtma değişiminin kiraya payındaki tavanın da ayarlanması gerekiyor. En azından enflasyonu hesaba katan endeksleme burada gereklidir.

Gedaschko, trafik ışığı hükümetinin iletişimini sert bir şekilde eleştiriyor. “İklim korumanın topluma maliyetinin çok az olduğu öne sürülüyor, ne yazık ki gerçek bu değil. Dönüşüm çok pahalı olacak.” Eğer hükümet konut sektöründen gerekli tedbirleri talep ediyorsa, sektörün her şeyi yapamayacağının da açık olması gerekiyor. Bir dernek olarak GdW, tartışmalarda oldukça fazla anlayışla karşılaştı. “Fakat bu anlayış gerekli eyleme dönüştürülmüyor.”


Üçüncü taraf içeriğini burada bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerinizin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (bu, herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar aracılığıyla ve sayfanın altındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.