Gıda endüstrisi: Fiyatlar nihayet düşüyor – ancak yalnızca süt ürünleri için

çörek

New member
MSüt ürünleri Almanya’da önemli ölçüde ucuzlamaktadır. Örneğin, bir litrelik içme sütü paketi, önceki 1,15 avro yerine giriş seviyesi fiyat aralığında süpermarketlerde ve indirimli satış noktalarında şimdi 99 sente mal oluyor. Ayrıca kuark, yoğurt, krema, peynir ve benzerlerinin fiyatı da yüzde 15’e varan oranlarda düşüyor.

İndirimciler Aldi Süd ve Aldi Nord başlangıçta bunu 50 ve süpermarket zinciri Kaufland yaklaşık 350 ürün için duyurdu.

Edeka, Lidl, Netto veya Norma gibi diğer perakendeciler şimdi aynı şeyi yapıyor. Çünkü süt ürünleri, müşterilerin bir gıda perakendecisinin çekiciliğini belirlemek için kullandıkları sözde köşe fiyat kalemleridir. Enflasyon ve durgunluk zamanlarında, birçok tüketici için nereden alışveriş yapacağını seçerken fiyat algısı çok önemlidir.


ayrıca oku







Perakendeciler arasındaki rekabet baskısı buna bağlı olarak yüksektir. Çünkü mevcut durumda her müşteri için mücadele ediyorlar. Artık böyle bir fiyat düşüşü için alan olması, perakendeciler ve mandıralar arasındaki yeni tedarik sözleşmelerinden kaynaklanmaktadır. Ve süt piyasasının son aylarda önemli ölçüde değiştiğini gösteriyorlar.


ayrıca oku








Çünkü özellikle 2022’nin ikinci yarısında iki etki bir araya geldi: Bir yandan çiftçiler ödenen yüksek fiyatlar nedeniyle bazen kilogramı 60 kuruştan fazla çiğ süt teslim etti, diğer yandan yüksek raf fiyatları nedeniyle hanehalkı talebi önemli ölçüde düştü.

Pazar araştırmacısı Nielsen IQ’nun rakamlarına göre, örneğin tereyağı satışları geçen yıl neredeyse yüzde dokuz, krema ve içme sütünün her biri yüzde 6,4 ve peynir neredeyse yüzde beş düştü. Ancak piyasa ekonomisinin mantığına göre yüksek arz ile düşük talep birleştiğinde fiyatların düşmesine neden olur.






Kaynak: İnfografik DÜNYA


Ve şimdi birkaç aylığına sabitlendiler. Süt endüstrisi derneğinin (MIV) genel müdürü Eckhard Heuser, WELT’e kıyasla, “Yeni sözleşmeler 1 Ocak 2024’e kadar geçerli. Bir sonraki müzakereler altı ay boyunca tekrar yapılmayacak” diyor. Mandıralar bu nedenle satış ve marjlardaki kayıplara hazırlanıyor.

Tüketici fiyatların düşmesini bekliyor


Bu aynı zamanda süt üreticilerine yapılan ödemeleri de azaltır. MIV tarafından bildirildiği üzere, şu anda çoğunlukla kooperatif olarak organize olmuş mandıralardan kilogram çiğ süt başına yalnızca ortalama 42 sent alıyorlar. Karşılaştırma için: 2022’de on bir sent daha fazlaydı.

Tüketiciler artık gıda perakendesinde diğer ürün gamlarında fiyatların nasıl gelişeceğini de merak etmelidir. Her durumda, fiyat indirimi beklentileri artıyor. Ama Christoph Minhoff el sallıyor.


Gıda hakkında daha fazla bilgi


Aldi






Yüksek gıda fiyatlarının gerçek nedenleri nelerdir?






Süpermarket rafı: Kendi markaları





enflasyon sürücüsü perakende








Alman Gıda Endüstrisi Federal Birliği’nin (BVE) genel müdürü endüstrinin yıllık bilançosunu sunarken şu anda diğer ürün kategorilerindeki fiyatların da baskı altına gireceğine neredeyse hiç inanmadığını söyledi. Bunun için maliyetler hala çok yüksek.

Şu anda bazı bölgelerde düşen emtia fiyatları olsa da, bunlar daha uzun vadeli sözleşmeleri ve koşullarını hiç etkilemeyecektir. Bu nedenle perakendecilerin yeniden müzakere talepleri BVE tarafından “farklılaştırılmamış, gerçekçi olmayan ve gerekçelendirilemez” olarak tanımlanmaktadır.


ayrıca oku


Ticaret uzmanı,






Örneğin Minhoff, BVE tarafından yapılan hızlı bir ankete atıfta bulunur. Buna göre, hammadde ve enerji maliyetleri, ücret anlaşmaları nedeniyle personel maliyetlerindeki keskin artış ve ardından yüksek paketleme ve lojistik harcamaları şirketler için önemli bir yük olmaya devam ediyor.

Dernek başkanı, örneğin Tedarik Zinciri Durum Tespiti Yasası ve ayrıca ek bürokrasi ve raporlama yükümlülükleri anlamına gelen “Ayrıca, her zaman daha yüksek düzenleyici maliyetler vardır” uyarısında bulunuyor. Ayrıca, tarım için yeni gereksinimler ve sürdürülebilirlik standartlarının da karşılık gelen etkileri olacaktır.

Çok az şirket iyimser


Minhoff, “Ham maddeleri daha pahalı hale getiren her şeyin bedelini eninde sonunda mağaza sınıfında tüketici tarafından ödenmesi gerekecek” diye duyuruyor. Alternatif olarak, şirketler sürekli yeni yükler karşısında farklı bir politika izleyebilir. “Halihazırda yurt dışı vardiyaları var. Bu iyi bir gelişme değil.”

Minhoff, politikacılardan yardım istiyor. Çünkü enflasyon sorunu, perakendeciler ve üreticiler arasındaki marjları tartışarak çözülemez. Son aylarda giderek sertleşen bandajlarla sürdürülen bu çetin şartlar mücadelesinin hız kesmeden devam etmesi muhtemeldir.


ayrıca oku


Birleşik Krallık Günlük Yaşam 2022






Her halükarda, uzmanlar yakın gelecekte raflarda markalı ürün eksikliğinin devam etmesini bekliyorlar. Özellikle endüstri direnmek istediğinden – aynı zamanda varoluşsal korkudan da. Ne de olsa gıda endüstrisi için Mayıs ayı ifo iş ortamı endeksine göre şirketlerin sadece yüzde 14’ü kendi kazanç durumlarını iyi olarak değerlendiriyor.

Ve şirketlerin sadece dörtte biri 2023’te durumun tekrar düzelmesini bekliyor. Ve bu zaten yatırım eğilimi üzerinde bir etkiye sahip. Minhoff, “Örneğin, yeni makine alımları erteleniyor” diyor.


ayrıca oku


Gıda indirimi yapan Lidl'in CEO'su Christian Härtnagel, Lidl'in 50. doğum günü münasebetiyle düzenlediği basın toplantısında Bad Wimpfen'deki genel merkezde Lidl logolarının yanında duruyor.






Özellikle 6.000’e yakın şirketi ve 637.000 çalışanı olan sektör, dernek başkanının ifadesiyle “oldukça karışık bir yıl” geçirdiğinden beri. Defterlerde önemli ölçüde artan bir ciro olmasına rağmen: 218,5 milyar avro, yüzde 18,1’lik bir artış anlamına geliyor. Bunun tek sebebi fiyat artışlarıdır. Gerçek anlamda ve dolayısıyla fiyata göre düzeltilmiş olarak, sonuç neredeyse yüzde birlik bir eksidir.

Çünkü 2022’de hem yurt içinde hem de ihraç olarak satılan miktarlar düşüyordu. Ve geçmişte, yabancı ticaret her zaman endüstri için bir büyüme motoru olmuştur. Minhoff, zayıf ihracat işini ek bir uyarı işareti olarak görüyor. “Bu, Almanya’daki maliyet yapılarıyla artık uluslararası düzeyde rekabet edemeyeceğimizi gösteriyor.”


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



“Her şey hisse senetleri”, WELT iş yazı işleri ekibi tarafından çekilen günlük borsadır. WELT’in finans gazetecileriyle her sabah saat 5’ten itibaren. Borsa uzmanları ve yeni başlayanlar için. Spotify, Apple Podcast, Amazon Music ve Deezer’da podcast’e abone olun. Veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.