Enflasyon: yüzde 3,7'ye artış – yeni rakamların anlamı bu

çörek

New member
F2023'ün büyük bölümünde işler kötüye gidiyordu, ancak sonunda bir geri dönüş oldu: Perşembe günü Federal İstatistik Ofisi'ne göre enflasyon oranı Aralık 2023'te yeniden yüzde 3,2'den yüzde 3,7'ye yükseldi. İstatistikçiler, 2023 yılının tamamı için fiyat artış oranının yüzde 5,9 olduğunu tahmin etti.

Bu rakamların kendisi paniğe neden değil; özellikle son dönemdeki artış bekleniyordu ve temel olarak istatistiksel baz etkilerinden kaynaklanıyor. Ancak ekonomistler başka bir şeyden endişe ediyor: Çekirdek enflasyon oranı. Uzun vadeli temel eğilimi yansıtır. Ve hala her şeyi açıklığa kavuşturmak için hiçbir neden yok. Ancak bu durum finans piyasalarının yakın zamanda faiz indirimi umutlarını yok edebilir.

Enflasyon oranındaki yeniden artışın temel nedeni, bir yıl önce, Aralık 2022'de meydana gelmişti. O dönemde federal hükümet, “Aralık ayı acil yardımı” olarak adlandırılan ödemeyi yapmıştı, yani özel hanelerin aylık gaz kesintilerini ödemişti. ve tek seferlik ödeme olarak ısıtma.





Kaynak: İnfografik WELT


O dönemde bu maliyet kalemi istatistiksel olarak sıfıra düşmüştü ve dolayısıyla kâr marjı, Aralık 2023'teki maliyetler Aralık 2022 ile karşılaştırıldığında daha da güçlü. Özellikle enerji fiyatlarında Kasım 2023'te yüzde 4,5 oranında yaşanan düşüş, Aralık ayında yüzde 4,1 artışa dönüştü.


ayrıca oku








Ancak konu gıdaya geldiğinde (son iki yılın bir diğer önemli maliyet etkeni) enflasyon oranı daha da düşerek yüzde 5,5'ten yüzde 4,5'e düştü.

Enerji ve gıdadaki gelişmeleri hariç tutarsanız çekirdek enflasyon olarak adlandırılan durumu elde edersiniz. Hem ekonomistler hem de Avrupa Merkez Bankası'ndaki para otoriteleri bunlara bakıyor çünkü temel eğilim onlardan anlaşılıyor.

Çekirdek enflasyon oranı çok yavaş düşüyor


İyi haber: Çekirdek enflasyon oranı yeniden yüzde 3,8'den yüzde 3,5'e düştü. Kötü haber: Bu hâlâ üç adımlık bir düşüş ve değer hâlâ merkez bankasının yüzde ikilik hedefinin çok uzağında. Varlık yöneticisi HQ Trust'ın baş ekonomisti Michael Haberler, “Çekirdek enflasyondaki fiyat eğilimleri, ekonomi genelinde devam eden fiyat baskısını gösteriyor” diyor.

Her şeyden önce, bu fiyat baskısının önümüzdeki aylarda hafiflemesi pek mümkün görünmüyor. Haberler, “Çok sayıda hükümet önlemi fiyatları önemli ölçüde artıracak” diyor. CO₂ fiyatı başlangıçta planlanandan daha fazla artarak ton başına 30 avrodan 45 avroya çıktığı için enerji fiyatlarının da Ocak ayında artması bekleniyor.

Ayrıca yıl başında gaz ve elektrik fiyat freninin süresi doldu. Ayrıca, gaz ve bölgesel ısıtma müşterileri indirimli yüzde yedi yerine yine yüzde 19'luk KDV'nin tamamını ödeyecek. Aynı zamanda restoranlardaki yemeklerde de eski seviye olan yüzde 19'a geri dönüyor.


ayrıca oku








Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer, tüm bunların etkisinin yüzde 1,2 civarında olacağını, dolayısıyla Ocak ayı enflasyon oranının da buna bağlı olarak daha yüksek olacağını tahmin ediyor.

Daha sonra tekrar düşeceğini varsayıyor. “Sonunda enflasyonun yüzde iki yerine yüzde üçe sabitlenmesi muhtemel çünkü ücretler hızla artıyor” diyor.

Ayrıca devlet ek ücretlerinden kaynaklanan artan düzeyler yıl boyunca enflasyon oranını yükselten istatistiksel bir etki yaratmaktadır. Bu da sendikaların daha fazla, hatta daha yüksek ücret taleplerinin önünü açabilir; enflasyon sarmalı yeniden daha hızlı dönecektir. Krämer, “Enflasyon sorunu henüz çözülmedi” diyor.






Kaynak: İnfografik WELT


Özel banka Hauck Aufhäuser Lamp'in baş ekonomisti Alexander Krüger, “Hükümetin fiyat artışları nedeniyle enflasyon oranının yılın başında yeni bir yükselişe geçeceği öngörülebilir” diyor. Şubat ayında yüzde üçün altındaki değerler artık pek mümkün görünmüyor. Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer etkileyici faktör olarak ise “Ayrıca fiyatları artırmak isteyen firmaların sayısı da şu anda artıyor” diyor.

Union Investment'ın ekonomi ve makro strateji başkanı Michael Herzum biraz daha iyimser. Yıl ilerledikçe çekirdek enflasyonun yüzde 2,5'e kadar düşmesini bekliyor.

Sendikaya bağlı IMK Enstitüsü müdürü Sebastian Dullien de enflasyondaki düşüş eğiliminin Şubat ayında yeniden başlayacağına ve yıl boyunca yüzde ikiye doğru ilerleyeceğine inanıyor. “2024 yılının tamamında ortalama yüzde 2,5 enflasyon bekliyoruz” diyor.


ayrıca oku







Enflasyonun Etkileri





Sorun: Bu hala Avrupa Merkez Bankası'nın hedefinin oldukça üzerinde ve bunun temel faiz oranlarının gelişimi ve dolayısıyla hisse senedi piyasaları üzerinde sonuçları olabilir. Geçtiğimiz iki ayda finans piyasaları, merkez bankalarının çok yakında yeniden faiz indirimine gideceğine ikna oldu.

Yatırımcılar son zamanlarda bunun 2024'ün ilk çeyreğinde gerçekleşme ihtimalini ABD Merkez Bankası için yüzde 90'ın biraz altında, Avrupa Merkez Bankası için ise yüzde 60 civarında gördü. Bu, faiz oranı vadeli işlemlerinin alım satımından görülebilir.

Bu beklenti, özellikle küçük sermayeli hisseler, teknoloji hisseleri ve yüksek borç düzeyine sahip şirketler gibi düşük faiz oranlarından yararlanma eğiliminde olan hisse senetleri olmak üzere, Ekim ayının sonundan bu yana hisse senedi piyasalarında bir yükselişe yol açtı.






Kaynak: İnfografik WELT


Ancak bu umutlar artık hayal kırıklığına uğrayabilir. Michael Haberler, “Aralık enflasyon rakamları tüketiciler ve merkez bankaları için düşündürücü” diyor. “ECB'nin yakın gelecekte faiz indirimine gitmesi pek mümkün görünmüyor.”

Michael Herzum ayrıca merkez bankalarının harekete geçmesinin beklenenden daha uzun süreceğine inanıyor. “Piyasanın hızlı faiz indirimi beklentilerinin erken olduğuna inanıyoruz” diyor. “İlk faiz indirimini Haziran ayında bekliyoruz.”

Aslında, Alman devlet tahvillerinin getirileri Perşembe sabahı bireysel federal eyaletlerden gelen ilk enflasyon verilerinin belli olmasının ve çok daha yüksek artış oranları göstermesinin ardından zaten önemli ölçüde artmıştı. Borsa ise Ekim ayından bu yana sürdürdüğü yükselişini son dönemde sürdüremedi.


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.