ECB faiz oranındaki dönüş umutlarını hayal kırıklığına uğrattı: Avrupa’nın özel yolu

çörek

New member
İşletme Temel faiz oranı değişmedi

ECB faiz oranındaki dönüş umutlarını hayal kırıklığına uğrattı – bunlar Avrupa’nın istisnai yolunun sonuçları



Şu tarihten itibaren: 14 Aralık 2023| Okuma süresi: 3 dakika




ECB'nin Frankfurt'taki genel merkezi




ECB’nin Frankfurt’taki genel merkezi

Kaynak: Getty Images/Andreas Schott (Bonnix)


Avrupa Merkez Bankası faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 4,5’te bıraktı. Başkan Christine Lagarde enflasyonla mücadelede erken gevşemeye karşı uyardı. Bu nedenle ABD Merkez Bankası’ndan farklı bir yol izliyor. Özellikle bir şey onu endişelendiriyor.





AFinansal piyasalarda, dünyanın en güçlü merkez bankası olan Federal Rezerv’in (Fed) genellikle gidişatı belirlediğine dair yazılı olmayan bir kural vardır. Ancak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Perşembe günü etkileyici bir şekilde bu kuralın kendisi için geçerli olmadığını gösterdi.

Çarşamba akşamı ABD merkez bankası başkanı Jerome Powell şaşırtıcı bir şekilde enflasyona karşı zafer kazandığını duyurdu ve birçok faiz indirimi sözü verdi. Bu nedenle finans piyasalarında ECB’nin ABD’deki faiz oranlarındaki dönüşüme katılacağı yönünde büyük beklenti vardı.

ECB’nin faiz oranı basın toplantısı öncesinde, on yıllık Alman devlet tahvillerinin getirisi geçici olarak yüzde 2,03’e düştü. Aynı zamanda Alman borsa barometresi de tarihi rekor olan 17.003 puana yükseldi.

Ancak ciddi bir soğuk algınlığıyla kameraların karşısına çıkan ECB patronu Christine Lagarde’ın tam bir oyunbaz olduğu ortaya çıktı. Faiz indiriminin yüzde 4,5 seviyesinde değişmeyeceğinin açıklandığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Faiz indiriminden hiç bahsetmedik” dedi. Lagarde, enflasyonla mücadelede çok erken pes edilmemesi konusunda defalarca uyardı: ECB patronu, “Kesinlikle gardımızı düşürmemeliyiz” dedi.


ayrıca oku








Bu, ECB’nin daha önce enflasyon ve faiz oranları konusunda şaşırtıcı derecede yumuşak bir tutum sergileyen Fed’e açıkça karşı olduğu anlamına geliyor. İki büyük merkez bankasının para politikasındaki artan tutarsızlık, özellikle tasarruf sahipleri ve mülk alıcıları açısından önem taşıyor. Her ne kadar ECB nihai olarak piyasa faiz oranlarından sorumlu olmasa da, politikası daha sonraki gelişmelere yön vermektedir.

ECB açısından bakıldığında Fed’in aksine aşırı enflasyonla mücadele henüz bitmiş değil. Lagarde, ücret gelişmeleri ile şirketlerin kar beklentileri arasındaki bağlantı konusunda özellikle endişelenmeye devam ediyor gibi görünüyor. Sorulduğunda, diğer hususların yanı sıra şirketlerin kârlılığı ve devam eden ücret müzakerelerini tüketici fiyatlarında devam eden yukarı yönlü riskler olarak sıraladı. Şu ana kadar elde edilen veriler herhangi bir rahatlama göstermiyor.

“Olağanüstü hava olayları” ve olası jeopolitik riskler de fiyatları yukarı çekmeye devam edebilir. Ancak ECB patronu, trafik ışığı koalisyonunun bütçe anlaşmazlığında anlaşmanın sonuçları hakkında henüz yorum yapmak istemedi. Yüksek karbon vergilerinin enflasyon üzerindeki etkisini değerlendirmenin hâlâ “erken” olduğunu söyledi.

Euro’nun döviz kuru önemli ölçüde artıyor


ECB Başkanı’nın gelişinin ardından mali piyasalarda, Avrupalı para otoritelerinin henüz Fed’in genişleme yolunu takip etmek istememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşandı. Rekorunun ardından Dax 300 puanın üzerinde düşüş yaşadı. Euronun döviz kuru önemli ölçüde yükseldi ve neredeyse 1,10 dolara kadar yükseldi. Bu, Fed’in ECB’den çok önce faiz oranlarını düşürmesini bekleyen yatırımcıların piyasa beklentilerini yansıtıyor.


ayrıca oku







Enflasyonun Etkileri





“Christine Lagarde ve diğer Avrupa Merkez Bankası meclis üyeleri Fed’in güvercin tonuna hazırlıksız yakalanmış olabilir. Donner & Reuschel baş ekonomisti Carsten Mumm, “Lagarde, ECB perspektifinden bakıldığında henüz somut bir faiz indiriminin öngörülmediğini belirtmek zorunda kaldı” dedi. Şimdilik para politikasının yönü, orta vadeli yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılacağı kesinleşene kadar verilere bağlı olarak toplantıdan toplantıya belirlenecek.

Deka Bank baş ekonomisti Ulrich Kater, para politikası görünümü hakkında benzer bir yorumda bulundu: “ABD Merkez Bankası’nın erken faiz indirimine yönelik tamamen şaşırtıcı hamlesi, aniden ECB’yi para politikasını istediğinden daha erken gevşetmesi konusunda muazzam bir baskı altına sokuyor. ”


Burada üçüncü taraflardan içerik bulacaksınız

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni gerektirdiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konuma getirerek bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Bu aynı zamanda GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına ilişkin onayınızı da içerir. Bu konuda daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Sayfanın altındaki anahtarı ve gizliliği kullanarak onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.