Bebekte Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu

oya

Member
Bebekte Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu
Virüslerin yol açtığı üst solunum yolu enfeksiyonları, yetişkin bireylere göre daha fazla görülmektedir. Çocuklarda üst solunum yollarında oluşan enfeksiyon senede 3 ila 8 defa görülebilir. 7 yaşını geçen çocuklarda bu duruma daha az rastlanmaktadır.

Üst solunum yolu enfeksiyonu çocuklarda neden sık görülür?
Yetişkinlere nazaran çocukların bağışıklık sistemi daha zayıftır. Vücuda sirayet eden virüsler, vücutça tanınır ve koruyucu hücreler oluşturur. Aynı virüs tekrar girdiğinde koruyucu hücrelerin salgıladığı antikorlar tarafından etkisiz hale getirilir. Bu antikorlar doğum yapan anneden bebeğe geçer. Bu halde anne sütünün mucizevi koruyuculuğuyla beraber de bebek 9 aya kadar çok sık hastalanmaz. Fakat bu zamandan sonra bebeğin annesinden aldığı antikorlar etkisini yitirir. Artık bebeğin kendini müdafaa edecek yeni antikorlara gereksinimi vardır. Bebek hasta oldukça, vücut antikorlarını kendi yapmaya başlar. Bu koruyucu maddeler oluşana kadar çocuk sık sık hastalanmaktadır.

Çocukları üst solunum enfeksiyonundan korumanın yolları
Anne sütünden ayrılan bebek, bu mucizevi korunmadan yoksun kalır. Ek besinlere geçen bebeğin sık hastalanmasına mani olmak için aldığı vitamin ve minerallere dikkat edilmelidir.
Vitaminlerin bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde bir tesiri olmasa da vücudu koruyan bir özelliği mevcuttur. Vücut direnci yüksek tutularak çocuğu hastalıklardan korumak mümkündür. Çocuğun protein alması da son derece önemlidir.
Süt, yumurta ve et çocuğun yemeklerinde muhakkak bulunmalıdır. Çünkü protein antikor üretiminde son derece faydalıdır.