Banks: Aldatıcı sakinlik – Bafin henüz gerçek bir rahatlama görmüyor

çörek

New member
Klar, Alman mali düzenleyici Bafin, değerlendirmelerinde her zaman haklı olmaktan çok uzaktı. Ancak bu yılın başlarında, patronu Mark Branson hiç şüphesiz kahindi. “Risklerin nasıl aniden ve hangi güçle birikebileceği ve hatta gerçeğe dönüşebileceği” konusunda uyardı.

O zaman bile, faiz oranlarındaki beklenmedik hızlı artışa odaklanıldı. Bunun sonuçları aslında kendilerini o sırada tahmin edilenden daha hızlı ve her şeyden önce daha dramatik bir şekilde gösterdi. Kaliforniya’daki Silicon Valley Bank’ın (SVB) Mart başında iflasından bu yana, finans dünyası en azından gizli bir heyecan içinde ve hatta yeni bir bankacılık krizinden korkuluyor.

ABD’de geçtiğimiz haftalarda üç banka daha battı ve İsviçre’de dünyanın en önemli 30 enstitüsünden biri olan Credit Suisse, UBS tarafından devralınmak zorunda kaldı. Ve işaretler şu anda bir kez daha istikrara işaret etse bile, huzursuzluk muhtemelen devam edecek.


ayrıca oku







Branson aynı fikirde. Bafin’in Frankfurt’ta düzenlediği yıllık basın toplantısında, küresel finansal sistemin şu anda “gerçek zamanlı bir stres testi”nden geçtiğini söyledi. Şimdiye kadar genel olarak istikrarlı olduğu kanıtlandı. Ancak bunun böyle kalacağı kesin değil. Çünkü krizler genellikle “fırtınalı” gelişir ve artan faiz oranlarının tüm sonuçları görünür değildir.


ayrıca oku








Şu anda bunlar, özellikle devlet tahvilleri gibi ellerinde bulundurdukları menkul kıymetlerin değerlemesi söz konusu olduğunda, bankalar üzerinde bir yük oluşturuyor. Almanya’da, tasarruf bankalarında ve Volksbanks’ta geçen yılki kayıplar toplam 13 milyar avroyu buldu. Diğer kurumlar, menkul kıymetleri vadeye kadar elinde tutarlarsa bu etkiden kaçınabilirler.

16 uluslararası banka testte savunmasız


ABD mevduat sigortası FDIC, geçtiğimiz Aralık ayında ABD bankalarının tahvil varlıklarının değerinde gerçekleşmemiş zararın 620 milyar ABD doları olduğunu belirledi. Ancak, bankalar kağıdı daha düşük piyasa fiyatlarından satmak zorunda kaldığında bunlar kritik hale gelir. Örneğin Silicon Valley Bank, müşterileri ondan büyük miktarda mevduat çekmiş olduğu için bunu yapmak zorunda kaldı.

Çöküşlerini ABD’de başka mülteci hareketleri izledi. ABD Merkez Bankası verilerine göre, müşteriler Mart ayından bu yana Amerikan bankalarından yaklaşık 500 milyar ABD doları çekti. Daha az istikrarlı olduğu düşünülen daha küçük bölgesel bankalar özellikle etkilenir.

Sonuç olarak, hisse fiyatları da aşırı dalgalandı, bariz bir düşüşün ardından son zamanlarda yeniden önemli ölçüde yükseldi. Öte yandan bazı sektör devleri de önemli girişler kaydetmeyi başardı.


Bankacılık krizi hakkında daha fazla bilgi


GettyImages-1346528332






Kredi temerrüt sigortası oranı ne kadar yüksek olursa, temerrüt riski o kadar yüksek olur





Spekülatörlerin hedefi














Yönetim danışmanlığı şirketi Bain & Company, bunu yeni bir güvenilirlik mücadelesinin, güncel bir analizin ifade ettiği şekliyle “sokak güvenilirliği”nin bir sonucu olarak görüyor. Bankacılık sektörünün yapısal bir sorunu yoktur.

Bununla birlikte, yatırımcılar ve müşteriler, bireysel enstitülerin geleceği konusunda şüpheliydi. Bir “sağlık kontrolünde” danışmanlar, 150 büyük uluslararası bankayı piyasadaki algıları ve likidite pozisyonları açısından analiz ettiler. En az 16 tanesinin iki kat savunmasız olduğu ortaya çıktı.


ayrıca oku


Viswas Raghavan, JP Morgan'ın Avrupa operasyonlarını yönetiyor





Birinci Cumhuriyet’in devralınmasının ardından





Bundesbank verilerine göre, ABD’nin aksine, Alman bankalarındaki mevduatlar şimdiye kadar büyük ölçüde sabit kaldı. Ve en azından Bafin patronu Branson’a göre, daha büyük para çıkışları ve olası bir likidite krizi için “mantıklı nedenler” yok. Sadece “bir avuç” kurum faiz risklerini kontrol altında tutmuyor. Bu, denetime yakından eşlik eder, kesinlikle bir “sistemik kriz” tehdidi oluşturmaz.

Ancak Branson, “irrasyonel korkuların” da rol oynadığını söyledi. Ve bu eskisinden çok daha tehlikeli. Çünkü banka işlemleri bu günlerde genellikle çok hızlı gerçekleşir. 2008 mali krizi sırasında likidite genellikle aylar içinde tükenirken, bu artık saatler içinde gerçekleşebilir.

Sorunlu bankalar için artık vergi parası yok


Ne de olsa, haberler ve söylentiler sosyal medya aracılığıyla çok daha hızlı yayılıyor ve para da dijital erişim yoluyla hızla hareket edebiliyordu. SVB’de durum buydu. Ancak Credit Suisse’de bile, İsviçre Ulusal Bankası’nın desteği bile birkaç saat içinde söndü.


BaFin Başkanı Mark Branson, bankalar için daha fazla risk görüyor




BaFin Başkanı Mark Branson, bankalar için daha fazla risk görüyor

Kaynak: resim ittifakı/Ulrich Baumgarten


Bu nedenle bazı bilim adamları son zamanlarda mevcut mevduat sigortasını önemli ölçüde genişletmeyi önerdiler. Branson, bu tür önerilerin ne pratik ne de arzu edilir olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, düzenleyiciler, “teminatsız mevduatların hiçbir şekilde sanıldığı kadar istikrarlı olmadığını” kabul etmelidir.

Hatta bazı durumlarda, “özellikle geçicidirler.” Bu nedenle, önceki gereklilikler orta vadede sıkılaştırılmalıdır. Ve kısa vadede, denetim otoriteleri münferit kurumlardan ek likidite ek ücretleri talep edebilir.

Ancak, panik zamanlarında, “geçici olarak patlayıcı bir likidite ihtiyacı” olduğunda, büyük bankaların geçici hükümet taahhütleri olmadan ayakta kalamayacakları da açıktır. Ama başka bir yardım olmamalı. Ne de olsa, 2007’de başlayan mali krizden sonra, düzenleyiciler vergi parasını bankaları kurtarmak için kullanmayacaklarına söz verdiler. Ve tutmalılar.


WELT podcast’lerimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Gömülü içeriğin görüntülenmesi için, üçüncü taraf sağlayıcılar olarak gömülü içeriğin sağlayıcıları bu izni talep ettiğinden, kişisel verilerin iletilmesi ve işlenmesine ilişkin geri alınabilir onayınız gereklidir. [In diesem Zusammenhang können auch Nutzungsprofile (u.a. auf Basis von Cookie-IDs) gebildet und angereichert werden, auch außerhalb des EWR]. Anahtarı “açık” konumuna getirerek, bunu kabul etmiş olursunuz (herhangi bir zamanda iptal edilebilir). Buna, GDPR Madde 49 (1) (a) uyarınca belirli kişisel verilerin ABD dahil üçüncü ülkelere aktarılmasına verdiğiniz onay da dahildir. Bununla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Onayınızı istediğiniz zaman anahtar ve sayfanın alt kısmındaki gizlilik aracılığıyla geri çekebilirsiniz.



“Her şey hisse senetleri”, WELT iş yazı işleri ekibi tarafından çekilen günlük borsadır. WELT’in finans gazetecileriyle her sabah saat 5’ten itibaren. Borsa uzmanları ve yeni başlayanlar için. Spotify, Apple Podcast, Amazon Music ve Deezer’da podcast’e abone olun. Veya doğrudan RSS beslemesi aracılığıyla.