Medya emperyalizmi ne demek ?

Bitul

Global Mod
Global Mod
Medya emperyalizmi, bir ulkenin kulturunu ve medyasn etkisi altna alan ve somurgesi olmayan ulkelerin kultur ve medyasnn etkilenmesiyle ilgili bir kavramdr. Medya emperyalizmi, ozellikle kuresellesmeden sonra hzla artan bir bicimde, ulkelerin medya alanndaki kultur ve etkinliklerinin etkilenmesiyle ilgili olarak kullanlmaktadr.

1. Medya Emperyalizminin Temel Ozellikleri

Medya emperyalizmi, ulkelerin kultur ve medya alanndaki etkinliklerinin ulkeler arasnda esitsizlikler nedeniyle etkilenmesi olarak tanmlanr. Medya emperyalizmi, ekonomik, politik ve kulturel etkinliklerin ve ulkelerin arasndaki iliskilerin etkisi altna alnmasn icerir.

Medyadaki esitsizlikler, ulkelerin medya alanndaki kultur ve etkinliklerinin etkilenmesiyle ackca ortaya ckmaktadr. Ornegin, Amerikan yaynclg, medya alanndaki etkinliklerin cok buyuk bir ksmn kontrol etmektedir. Amerikan yaynclg, dunyann diger ulkelerindeki kulturel etkinlikleri etkileyen ve Amerikan kulturunun yaylmasna yardmc olan bir arac olarak kullanlmaktadr.

2. Medya Emperyalizminin Sonuclar

Medya emperyalizminin en onemli sonuclarndan biri, ulkelerin kulturel etkinliklerinin ve degerlerinin etkilenmesidir. Medya emperyalizmi, ulkelerin kulturel etkinliklerinin ve degerlerinin etkilenmesini arttrmaktadr. Ozellikle, bir ulkenin kulturel etkinliklerinin ve degerlerinin, Amerikan kulturune ve degerlerine dayanarak etkilenmesi nedeniyle ulkeler arasndaki kulturel farkllklarn azalmasna neden olmaktadr.

Diger bir sonuc ise, ulkelerin politik etkinliklerinin ve siyasi goruslerinin etkilenmesidir. Medya emperyalizmi, ulkelerin siyasi etkinliklerinin ve goruslerinin etkilenmesini arttrmaktadr. Cogu zaman, ulkelerin siyasi etkinliklerinin ve goruslerinin, uluslararas arenada daha guclu bir pozisyon icin Amerikan goruslerine uygun olarak etkilenmesine neden olmaktadr.

3.