Her şey liseden beri üzerine pek düşünmediğim küçük bir şeye geliyor: kimya. Kozmetik kimyager Kelly Dobos, “Saçları renklendirmek için kullanılabilecek birçok farklı kimya var ve kategorilerde bazı örtüşmeler var” diye açıklıyor. “Kalıcı boyalar, daha sonra kimyasal bir reaksiyonla daha büyük moleküllere dönüştürülen küçük renkli moleküllerin saça nüfuz etmesini içerir. Bu daha büyük moleküller saça gömülür.” Başka bir deyişle, yıkanmayacaklar.
Öte yandan yarı kalıcı boyalar, “öncelikle boyanın saç kütikülüne difüzyonuna dayanır” diyor Dobos. “Kimyasal reaksiyonlar söz konusu değil.” Boya molekülleri saça gömülü değildir, bu da yarı kalıcı bir boyanın her şampuanla yıkanmaya devam edeceği anlamına gelir.
Demipermanent boyalar arada bir yere düşer. Sihir (er, kimya) geliştiricidedir. Dobos, “Geliştiriciler, boya moleküllerinin nüfuz etmesine izin vererek saç kütikülünü açmaya yardımcı oluyor” diyor. Kullandığınız geliştirici seviyesine bağlı olarak, aynı zamanda saçta bir miktar “kaldırma” veya aydınlatma sağlayabilir. “Kaldırma derecesi, geliştiricideki peroksit konsantrasyonuna bağlıdır” diye devam ediyor. “Hacim numarası ne kadar yüksekse, kaldırma o kadar büyük olur.” Ancak 10 cilt gibi düşük seviyeli bir geliştirici “pigmentin HAYIR kaldırmak.”
Tamam, kimya dersi bitti. Demipermanent boya, renk moleküllerinin saç kütikülünün yüzey tabakasına nüfuz etmesini ve kaplamasını sağlamak için düşük hacimli, hafif bir peroksit geliştirici (genellikle 10 hacim geliştirici) kullanır – ve Sadece yüzey tabakası. Düşük peroksit konsantrasyonu nedeniyle saçınızı açmaz (iyi haber, saçınıza zarar da vermez). Bu nedenle, sarışın olmayı umuyorsanız harika bir seçim değildir, ancak düzensiz renkleri karıştırmak, düşük ışık eklemek, donuk veya pirinç sarılarını tonlamak veya herhangi bir renge zenginlik ve parlaklık eklemek için harika bir seçenektir. Bununla birlikte, zaten çok koyu saçlarınız varsa, demipermanent renkle yapabilecekleriniz kesinlikle sınırlıdır. Bu durumda sarışınlar daha çok eğlenir.
Düşük seviyeli geliştirici, kalıcı olmayan renge bir miktar kalıcılık sağlar (yarı kalıcı boya tipik olarak herhangi bir geliştirici olmadan uygulanır), ancak bir kalıcı olmayan boya işinin, bu renk kaplaması kaybolmadan önce yalnızca yaklaşık 24 yıkama sürmesi beklenir.
Kalıcı olmayan saç boyası kullanmanın faydaları
Renk uzmanı Rex Jimieson, kalıcı olmayan rengin kalıcı renge göre beş önemli avantajı olduğunu söylüyor: “Amonyak içermez, büyümesi daha kolaydır, daha fazla parlaklık verir, daha sonra değiştirmek daha kolaydır ve daha hızlı işlenir.”