Ağızdan nefes alan biriyseniz, yalnız değilsiniz. Araştırmalar, kaç kişinin düzenli olarak (burnundan ziyade) ağzından nefes aldığı konusunda farklılık gösterse de, bir ankette insanların yaklaşık %61’i kendilerini böyle tanımladı. Çalışmalar çocukların %11 ila %56’sının ağızdan nefes aldığını tahmin ediyor. Açık olmak gerekirse, egzersiz veya ağır kaldırma gibi şeyler yaparken ağızdan nefes almak doğaldır, ancak alışılmış veya kronik ağızdan nefes almak (diğer bir deyişle, soluduğunuz havanın %25−%30’unun burun yerine ağızdan geçmesi) ideal değildir, çünkü her nefes alışınızda aldığınız havanın kalitesini ve miktarını etkiler (burnunuzun bir insan hava filtresi gibi davranması ve iltihaplanmayı azaltması gerekir ve burundan nefes almak, her nefeste göğsün derin genişlemesine izin verir). Alışkanlık olarak ağızdan nefes alan veya kronik olarak ağızdan nefes alanlar, kronik yorgunluk, akciğer fonksiyonu ve sindirim sorunları gibi bir dizi sağlık sorununa maruz kalır. Ancak ağızdan nefes almak bu sağlık sorunlarını etkileyebildiği gibi yüzünüzün şeklini de etkileyebilir mi? Bu büyük, yankılanan bir evet.
Uzmanlarla tanışın
- Arash Moradzadeh, MD, Beverly Hills merkezli, hem baş hem de boyun cerrahisi ile yüz plastik ve rekonstrüktif cerrahisinde çift kurul sertifikalı bir cerrah.
- Albert Silvera, yine Beverly Hills’te yaşayan diş cerrahisi doktoru.
Ağızdan nefes almak sizin için neden kötü?
Arash Moradzadeh, MD, “Ağızdan nefes almak, özellikle ergenlikten önce başladıysa önemli bir sorundur çünkü yüz yapınızın büyümesi ve yüzünüzün nihai sonucu üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olabilir” diyor. Beverly Hills merkezli, hem baş hem de boyun cerrahisi ile yüz plastik ve rekonstrüktif cerrahisinde çift kurul sertifikalı bir cerrah. Ağızdan nefes almanın tezahür edebileceği yollar olarak daha yuvarlak yanaklara ve uzun bir yüze işaret ediyor.
Yine Beverly Hills’te bulunan diş cerrahisi doktoru Albert Silvera, “Çocukken ve yüzünüz gelişirken ağızdan nefes alan biri olmak, dişlere veya dile yer olmayan uzun ve dar bir yüz şekline yol açabilir” diye ekliyor . Neden? “Burnunuzdan nefes aldığınızda diliniz doğal olarak damak alanınızı doldurur ve yukarıya ve dışarıya doğru bir basınç uygular. Çene kemiklerinin öne doğru büyümesini sağlar.” Dr. Silvera’ya göre yukarı ve dışarı doğru olan bu basınç olmadan, yüz kaslarının ağırlığı ve kuvveti üst çenenin “aşağı düşmesine” veya uzamasına neden olacaktır. Bu aynı zamanda sakızlı bir gülümsemenin ortaya çıkmasına da yol açabilir. Üstelik “alt çene hiçbir zaman tam olarak öne doğru büyümez ve [can] geniş bir alt çene açısına, geriye çekilmiş bir çeneye, dişlerin kalabalıklaşmasına ve dilin durması gereken alanın daralmasına yol açar.” Bu değişiklikler sadece estetik bir sorun değil; uykunuzu etkileyebilecek hava yolu geçişlerini daraltmaya çalışırlar ve uyku kaybının kümülatif tıbbi etkileri, artan hipertansiyon, depresyon ve obezite riski de dahil olmak üzere geniş kapsamlıdır.
Dr. Moradzadeh ayrıca ağızdan nefes alan kişilerin duruş bozukluğuna sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. “Ağızdan nefes alan kişilerin ileri bir dil duruşuna ve çene ve boyun duruşuna sahip olma veya daha fazla gelişme olasılığı daha yüksektir” diyor. “Başları zamanla daha fazla öne çıkıyor ve bu da daha kavisli bir sırt duruşuna yol açıyor.” Kötü duruşun, özellikle boyun ve başın olumsuz yan etkileri arasında kas gerginliği (baş, boyun ve sırt ağrısı dahil), baş ağrıları ve düzensiz denge yer alır.
Ağızdan nefes almanın neden olduğu sorunlar nasıl giderilir?
Bu sorunları çözmek için hem Dr. Moradzadeh hem de Dr. Silvera, öncelikle neden ağzınızdan nefes aldığınızı öğrenmeniz gerektiğini belirtiyor. Bademcikler ve geniz eti (burun boşluğunun arkasındaki doku) büyümüş mü? Sapmış bir septum mu? Uyku apnesi mi? Bir doktor, ağızdan nefes alan biri olmanızın “nedenini” anlamanıza yardımcı olabilir ve bu, nefes alma alışkanlıklarınızı nasıl değiştireceğiniz konusunda bilgi vermenize yardımcı olabilir. Dr. Silvera, septum sapması veya geniz eti büyümesi gibi sorunların ameliyat gerektirebileceğini söylüyor.